Var sitter fromheten?

fromhet.jpg

I början av augusti var jag i Finland och var med i en gudstjänst i Valamo kloster. Det tillhör ortodoxa kyrkan.
Det var en upplevelse utöver det vanliga. Jag begrep ingenting men anade vad de olika momenten i gudstjänsten innebar. Gudstjänsten var olidligt lååång och det fanns inga bänkar eller stolar….

Det var en mängd präster, munkar och lekmän som medverkade, ingen musik men en underbar manskör.
Alla rörde sig i kyrkan. Det var totalt annorlunda jämfört med våra sammanhang. Många var turister men man kunde urskilja dem som var där för att fira gudstjänst. De uttryckte en stor vördnad, man kan säga en varm fromhet.

Samma varma fromhet kan man ana i våra kyrkor i Skellefteå, även i EFS kyrkan. Jag menar att man kan se glädjen och lusten att delta i gudstjänsten, längtan att bli berörd av Gud.
En del av min och din fromhet får sitt uttryck i våra gudstjänster men var finns resten av fromheten?
Jag tror att den sitter i olika delar av kroppen.
För en del sitter fromheten i händerna och fötterna. Jag tänker på de många medlemmarna som gärna gör något praktiskt för sin kyrka och för sin medmänniska. Deras handlingar är ett starkt vittnesbörd.
Det finns andra som uttrycker sin fromhet med sina varma ögon, som gör att du känner dig sedd och accepterad. Det är underbart att möta varma blickar!
Andra uttrycker sin fromhet med sin mun, med varma och engagerade ord som förmedlar goda känslor som glädje, tacksamhet, omsorg, förlåtelse m.m.

Var sitter din fromhet?
Var skulle du vilja att den satt? Mer på ytan eller mer invändigt? Eller både och? Man kan vända på tanken: hur skulle du vilja bli bemött av dina medkristna?

Välkommen till en ny termin i EFS kyrkan! Min förhoppning är att vi alla skall känna oss väl bemötta, sedda och älskade som vi är.

//Arnaldo Tiburzi

En reaktion på ”Var sitter fromheten?

1. Vad är fromhet?
    ”Min enda fromhet inför Gud, är syndernas förlåtelse…” Så sjöng våra fäder ur Sions toner.
    Det är bra att vara snäll, trevlig och hjälpsam, men räcker det? Är inte poängen med att vara from. eller kristen, att ta emot syndernas förlåtelse och få ett evigt liv?
    /mats

Kommentarer inaktiverade.