MigrantMammor

Logga Migrantmammor

VERKSAMHET OM OSS BAKGRUND FINANSIERING INFORMATIONSMATERIAL KONTAKT

Varje tisdag och torsdag erbjuder MigrantMammor en öppen mötesplats för kvinnor på EFS, Stationsgatan 18 i Skellefteå. Alla kvinnor är välkomna, med eller utan barn oavsett ålder, nationalitet och tro.

Här träffas unga och äldre kvinnor och delar erfarenheter. Nya och gamla skelleftebor får mötas och bli vänner. Vi samtalar, förbättrar vår svenska och vår förståelse för samhället, fikar, tränar och lagar mat tillsammans. Här nedan finner du mer information om verksamheten.

VERKSAMHET

TISDAGAR

13.00 – 16.00 På tisdagar har vi det svenska språket i fokus. Med hjälp av ett antal kvinnliga pensionärer (många av dem lärare), inriktas stora delar av träffen på deltagarnas individuella behov, läxläsning eller annan språkträning. Vid varje träff har vi också ett gemensamt gruppsamtal. I detta samtal delar vi erfarenheter med varandra utifrån teman som ger en fördjupad förståelse av det samhälle som vi lever i. Exempelvis om sjukvård, skola, föräldraskap, traditioner och arbetsliv.

TORSDAGAR

09.30 – 11.00 Enkel mammaträning (pilatesövningar). Vi stärker våra kroppar och får en djupare förståelse för hur vi kan ta hand om oss själva och må bra.

11.00 – 14.00 Tillsammans lagar vi mat från världens alla hörn och delar måltidsgemenskap och erfarenheter som kvinnor och mammor. Sedan samtalar vi utifrån deltagarnas önskemål och behov.

OM OSS

MigrantMammor är ett samarbetsprojekt mellan EFS Skellefteå och Skellefteå kommun.

MigrantMammors mötesplats är:

1. En plats där vi kvinnor och våra barn kan träffas för att dela gemenskap i vardagen.
  2. En plats utanför hemmet där vi får dela erfarenheter, lära av varandra och få bättre förståelse för vårt nya samhälle.
  3. En trygg plats att utgå ifrån och att återkomma till, och där vi hjälper varandra och stärker vår självkänsla mitt i en ny situation.
  4. Mötesplatsen är en enkel gemenskap där vi själva fyller verksamheten med innehåll utifrån deltagarnas önskemål och behov.

VISION

Migrantmammors vision är att migrantkvinnor ska se nya möjligheter, upptäcka sina drömmar och närma sig sina mål i det nya landet.

Vi vill vara: En mötesplats med empowerment i fokus där migrantkvinnor får tillgång till ett lokalt nätverk, information om samhället och stöd i sin utveckling.

Vi vill: Skapa en miljö där kvinnor vågar förhålla sig öppen till det nya utan att vara rädda för att förlora sig själva.

BAKGRUND

Mötesplats MigrantMammor startade i april 2015. Projektet, med två anställda projektledare, är ett samarbete mellan EFS i Skellefteå och Skellefteå kommuns arbetsenhet. Jan-Eric Eriksson, läkare på barnkliniken, Skellefteå lasarett, såg att det fanns ett behov av en självstärkande och öppen mötesplats för nyanlända kvinnor. Han tog med sig idén till EFS i Skellefteå och vände sig även till Skellefteå kommun. Efter att man funnit finansiering och samarbetsformer kunde verksamheten starta i slutet på våren 2015.

FINANSIERING

Från starten i april 2015 t.o.m. december 2015 finansierades projektet av EFS Västerbottens Offensiva fond, Skellefteå kommun och EFS Skellefteå. Under 2016 och 2017 finansieras projektet av Länsstyrelsen § 37a medel samt av Skellefteå kommun och EFS Skellefteå.

INFORMATIONSMATERIAL

Här finner du vår broschyr  och affisch.

e-post marlene@efskyrkan.nu
maria@efskyrkan.nu
telefon Marlene 070-250 20 14
Maria 070-211 64 36
adress Stationsgatan 18, 931 32 Skellefteå
facebook facebook.com/migrantmammor
hitta hit bottenplan på EFS i Skellefteå i lokalen The Light House.
karta-efs
hitta.se